Strategi

Lotte Reumert MS strategyHvad er strategi?
Det er godt først at forhold sig til, hvad strategi egentlig er. Porter en klassiker i denne disciplin definerer det som: “. Skabe en unik og værdifuld position, der omfatter et andet sæt aktiviteter” Der er ikke kun ét rigtige svar på hvor den position er, men det er et spørgsmål om at analysere mulighederne og herefter vælge, hvor man vil søge at placere sig. Strategi handler om at foretage det rigtige valg af aktiviteter og herefter kombinere dem på en måde, så man mindst klare sig bedre end gennemsnittet af dem, som man betragter som sine konkurrenter.


Hvordan får man omsat strategi til noget man rent faktisk gør?
Udfordringen med strategi er ofte, at få det omsat til konkrete initiativer og handlinger, der udføres. Nogle har oplevelser med at tale en gang om året, hvor strategidagen primært består af ord og herefter det kniber med handling.
En måde at gøre sin strategi mere omsættelig til dagligdag, er at gøre brug af værktøjer, som hjælper til at sætte retning og gøre ord til konkrete initiativer. En af mine favorit værktøjer er her Business Model Canvas, som både kan understøtte ens diskussion om strategiske positioner og som samtidig gør det væsentlig mere operationelt. Når konkrete initiativer defineres, kan man fortsætte omsætningen af ens strategiarbejde ved at fortsætte med Key Performance Indicators og Key Result Indicators, hvorved strategi gøres til en løbende aktivitet, som sikre at ens strategi er operationel og flytter ens forretning derhen, hvor man ønsker at være placeret.

 

Hvis du vil vide mere:

  • HBR’s 10 must reads On Strategy af forskellige forfattere. Harvard Business Review.
  • Blue Ocean Strategy af W. Chan Kim og Ren’ee Mauborgne. Harvard Business Press. USA. 2005.
  • Business Model Generation af Alexander Osterwalder.
  • Key Performance Indicators – Developing, implementing and Using Winning KPIs af David Parmenter. Wiley. Second Edition. USA, New Jersey. 2010